Çalışma şartları, İşçi memur arasında farklar, İşçi ve memur

İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar?

Merhaba

İş hayatımızda belli bir takım kurallar ve kanunlarla belirlenmiş olan bir sürü yönetmelikler mevcuttur. Bu yönetmeliklere göre çalışma hayatımız şekillenmiştir. Bu uyulması gereken kurallardan bazı hayatımıza işlenirken farklılıklara sebep olmuştur. Bu farklılar zaman zaman eşitlik konusunda makasın tamamen açılmasına iki farklı sonuca ulaşmasına sebep olacaktır. Bu konuda makasın açılmasında en çok sebep olanlar iş kanunu ve devlet memurları kanunudur. Bu iki kanunda bulunan maddelere ve yönetmeliklere göre bu yazımızda İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar?? konusunu işleyeceğim. Çok farklı sonuçların nasıl hayatımıza yansıdığını sizlerde göreceksiniz.

İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar?

İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar? İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar?

4857 sayılı iş kanunundaki yeri Madde sayılı kanuna maddesine göre işçilerde Maalesef böyle bir hak bulunmamaktadırişçilerde işverenin cömertliğine kalmıştır657 sayılı devlet memurları kanunundaki yeri

Memurlarda İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar?

657 sayılı Devlet memurları kanunu Madde 152Madde 148 – (Mülga: 31/7/1970 – 1327/51 md.)

Kademe aylığı:

Madde 149 – (Değişik: 31/7/1970 – 1327/52 md.)

Kademe aylığı 36 ncı maddede gösterilen sınıflara ait genel gösterge tablosundaki derecelere dahil kademelerden her biri için tespit edilen gösterge rakamına tekabül eden aylıktır.

Derece aylığı:

Madde 150 – (Değişik: 31/7/1970 – 1327/53 md.)

Derece aylığı 36 ncı maddede yer alan sınıflara ait genel gösterge tablosundaki derecelerin her birinin muhtevi bulunduğu yatay kademe aylıklarını topluca ifade eder.

Derecelerin ilk ve en yüksek kademe aylıkları:

Madde 151 – (Değişik: 31/7/1970 – 1327/54 md.)

Gösterge tablosunda yer alan derecelerden her birindeki 1 inci kademe göstergesine tekabül eden miktar o derecenin ilk kademe aylığını; aynı derecenin son kademe göstergesine tekabül eden miktar da o derecenin en yüksek kademe aylığını gösterir.Madde 158 – (Değişik: 30/5/1974 – KHK-12; Aynen kabul: 15/5/1975 – 1897/1 md.)

Herhangi bir sınıfta aday olarak göreve başlayanlar bu Kanunun 54 üncü maddesindeki esaslara göre, girecekleri derecenin hak edecekleri kademe aylığını alırlar.

Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz.İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar?mermurlarda vardırBu ayrımın anayasanın eşitlik ilkesine kesinlikle aykırı olduğunu düşünmekteyim.

“Anayasa’nın 10. maddesinde, “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” denilmiştir.”

Yasalar ve yansımaları konusunda ana başlık olarak hazırladığım yazıların tamamını okumanızı isterim. Yasalarda olan ve küçük detayların hayatımızda yarattığı büyük etkilerine dikkat çekmeye çalışıyorum. Mikro etkilerin makro sonuçlar doğurması bence hiç anlamlı değil. Benzer konulardan biriside fazla mesainin işsizlik oranına doğrudan etki etmesi oldukça enteresan bir konudur. İşsizlik oranına doğrudan etki eden unsur fazla mesainin haddinden fazla yapılmasıdır. İşsizlik oranı nasıl düşürülür ? başlıklı yazımı kesinlikle okumalısınız.
Hayatımızda yasaların olumsuz etkilerine , yaşantımızda kelebek etkisi gibi nasıl büyük ve olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekmeye çalışıyorum. Yapılan yasaların, kanunların ve yönetmeliklerin yaşantıya adapte edilmesi konusunda devletin bazı adımlar atması gerektiği açıktır. Hani nasıl ehliyetlerde 2 yıl staj dönemi varsa, nasıl bir işe alışmadan evvel bir süre oryantasyon süresi varsa yasaların hayatımıza adapte edilmesinde benzer bir uygulamanın olmasını düşünüyorum.
Ayrıca Yansımalar konulu yazımı buradaki başlıktan takip edebilir okuyup paylaşabilirsiniz.
İşçi memur arasındaki farkları gösteren ve İşçi ve memurlarda Kademe Aylıgı ne kadar? konusundan farklı olan diğer yazılarımda birisi olan >İşçi ve memurlarda İzinlerde Sosyal Yardım Ve Mali Haklar devam eder mi?başlıklı yazımı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim

KAYNAKÇA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir