MERHABALAR
Çalışma şartları ’a hoş geldiniz
bu soruda resmi tatiller ve dini milli bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığı olan ücretin hesaplanması ile ilgili bilgiler yer almaktadır
Çalışma şartları işyerlerinde çalışanların, işyerleri hakkında fikirlerine ve çalıştıkları süre boyunca yaşadıkları olaylara göre değerlendirme yapabilecekleri bir ortamdır.
Çalışma şartları ayrıca kullanıcılarının, çalışmayı düşündükleri işyerleri hakkında bilgi bulabileceği bir ortam sağlamaktadır.
Bu sayfada
Çalışma şartları değerlendirme sisteminde bulunan ve çalışanı iş hayatı süresince etkileyen MADDİ ETKENLER arasında bulunan ve 8. Soru olan
Çalıştığınız işyerinde fazla mesai hesaplaması nasıl yapılır?
Sorusu hakkında bilgilendirmeler alıyor olacaksınız.
Bu sayfada bulacağınız bilgiler Türkiye genelinde bu durum için önceden yapılmış tamamı ÇALIŞANLAR TARAFINDAN VERİLMİŞ olan cevaplara göre oluşan tabloyu görebilirsiniz.
Bu sayfada
Çalıştığınız işyerinde fazla mesai hesaplaması nasıl yapılır?
Sorusuna verilecek olan cevap seçeneklerini ve soruya Sosyal /maddi olarak çalışanı etkileme durumu göre belirlenmiş olan puanını görebilirsiniz
Tablo Online olarak değişmektedir. Kullanıcı/çalışan değerlendirme yaptığı zaman, son soruya cevap verdiği an tablo değişir. Değişen verinin İnternet hızına ve veri bağlantısına göre, en fazla on dakika içinde yeni tablo yayına otomatik olarak alınacaktır.
Çalışma hayatında çalışanları etkileyen unsurlar, çalışılan işyerindeki maaş durumu, çalışma saatleri, çalışma şartları, fazla mesai yapılıp yapılmadığı gibi çok önemli etkenlerdir.
Çalıştığınız işyerinde fazla mesai hesaplaması nasıl yapılır? Sorusu da yukarda yazılı olanlar gibi çok önemli etkenlerdendir.
Öncelikle “ FAZLA MESAİ NEDİR? Sorusuna cevap Verecek Olursak”
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş (270) saatten fazla olamaz
4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa iş sözleşmesinde, toplu iş sözleşmesinde veya işyeri uygulaması ile aksi bulunmaması halinde ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir.
İş görüşmesi için randevu almadan evvel, İş arama için baktığınız firmalara kurumlara, kariyer planlaması yapmadan evvel tabloların tamamına bakmanızı ve çalışmayı düşündüğünüz firma, işyeri hakkında fikir ve bilgi sahibi olarak görüşmeye gidin.
Ya da
İş ararken, İş arama için baktığınız firmalara kurumlara, kariyer planlaması yaparken Çalışma şartları bilgi havuzunda bulunan bilgilere göre çalışma Şartları, maaş durumu daha iyi firmalara iş başvurusunda bulunabilirsiniz
Ayriyeten arama bölümüne aradığınız firmanın adını yazarak firma hakkında toplam 30 sorudan ibaret olan ve sonucunda Çalışma şartları firma profil puanını görebileceğiniz tabloları inceleyebilirsiniz
Firma profili sayfasında ilgili firmanın adını, logosunu iletişim bilgilerini ve Web adresini bulabilirsiniz.
Çalışma şartları firma puanına göre firma iletişim bilgileri bölümünden iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
SORUNUN PUANI 2
Çalıştığınız işyerinde fazla mesai hesaplaması nasıl yapılır? Sorusunun Cevap seçenekleri ise aşağıdaki gibidir.
- Resmi tatiller 3 katı fazla hafta tatili 2 ve normal mesai 2 katı olarak hesaplanır. PUANI 2
- Resmi tatiller %100 fazla hafta tatili %150 ve normal mesai 1,5 katı olarak hesaplanır. PUANI 1,5
- Hafta içi mesai 1,25 katı hafta sonu ve resmi tatiller 1,5 katı puanı olarak hesaplanır. PUANI 0
- Göz kararı hesaplama yapılır. PUANI 0
- Mesai hesaplaması yapılmaz. PUANI 0
Değerlendirme yaparken kendi yasadığınıza en yakın seçeneği işaretlemeniz gerekmektedir.
Hırslarınıza ve öfkenize yenik düşmeden cevap vermeniz gerektiğini unutmayın. Vereceğiniz her cevabın iş arayan bir kişiye olumlu ya da olumsuz etki edeceğini unutmayın.
Çalışma şartları çalışma hayatınızda başarılar diler